1200 miljarder

Jag har sett dokumentärfilmen 1200 miljarder av Martin Borg. Jag såg den alldeles gratis via Skattebetalarnas hemsida. Filmens tema är: slöseriet med våra skattepengar. Jag gillade den.

Det som är riktigt bra med filmen är, förutom alla humoristiska inslag, att Borg verkligen för fram två viktiga poänger som avsiktligen eller ej är mycket vidare än vad som verkar vara filmens tema.

Den ena är att den offentliga sektorn faktiskt utgör en börda för folket. Inser man detta, då inser man hur bisarrt det är att tala om skattesänkningar som om de kostade oss någonting. Det är ett fullständigt bakvänt resonemang som förstör en stor del av en sund debatt om skatterna.

Den andra är att bara genom att betrakta värden som subjektiva eller intrinsikala, kan man motivera mycket av detta omfattande slöseri som våra skattepengar slängs på. Bara genom att skilja värden från ett värderande subjekt, kan man intala sig själv att det finns ett värde i att tvinga folk som i själva verket inte är ett dugg intresserade, att finansiera både det ena och det andra, som ingen skulle lägga ett öre på om de hade haft ett val. (Något som illustreras klart och tydligt i filmen av folks totala vägran att frivilligen skänka pengar för olika ändamål.)

Jag gillade när folk vägrar att ställa upp med pengar med motiveringen att deras är deras pengar, att de behöver dem själv, att de inte är intresserade av verksamheten ifråga, etc. Men av någon anledning tror jag inte att dessa människor skulle förstå om man sade till dem att de skulle betala mina sjukhusräkningar eller min utbildning, eller mina barns utbildning. Då hade de, verkar det som, tagit det som en självklarhet att man ska betala för det.

Vad är då dåligt med filmen? Jo, som jag ser det är filmens största brist att man antyder dels att det finns en del saker som skattepengarna går till och som inte är slöseri, och en del saker som är det. Men som jag ser det är allt som skattepengarna går till, mer eller mindre, slöseri. Även när pengarna går till t ex sjukvård eller skola, anser jag att det är slöseri. Sjukvård och skola är bra, men det är inte rätt att tvinga folk att finansiera detta. Sedan innebär ju socialism inom dessa områden att kvalitén blir sämre än vad den hade varit på en fri marknad för sjukvård och skola.

Andra saker som jag störde mig på var klippningen. Och jag gillade inte heller de musikaliska inslagen. Men utöver detta är det väl en helt OK film. Se den om ni har tråkigt någon dag.

Annonser

En reaktion på ”1200 miljarder

  1. Det är sant! Sorry Sverige slösar massor pengar till många olika onödiga välfärd, fuskare sjukskrivning, invandrare som är beronde av bidrag och många verkar t.ex AMS, byråkrati. Det är speciella invandrare som kommer till Sverige och får direkt socialbidrag. Jag tycker det är helt ok arbetsinvandrare som är MUF:s politik.
    Orättvis om 120 år sedan åkte vi till USA och fick inte en krona bidrag av stat så vi måste leta efter jobb för överleva jämför med idag kommer invandrare till Sverige och får bidrag av staten så vi betalar skatt med mycket pengar till Invandrare.
    Båda min föräldrar är invandrare som mamma är österriska och pappa är estiska.
    Min mamma kom till Sverige och sökte efter jobb utan bidrag, hon hittade ett bra jobb som försäljarechef och min far flydde till Sverige under andra världskriget, då han var 5 år med sina två bröder och sin mamma. Min farmor flyttade till Sverige 1945 och hittade jobb som lärare. Hon försörjade själv med sina lön alla sina tre barn utan bidrag av staten. Min pappa blev karriär blev chef folkbostad (FoB) för Stockholmslän. Båda min föräldrar är värd att kommer hit och letade jobb utan bidrag så mycket. Idag finns många invandrare har inte utbildning och inte kan engelsk leva på bidrag med många barn.
    Jag är stolt över min föräldrar är invandrare och framgång på jobbet som är värd för Sverige. Min mamma håller med Ian Wachtmeister om invandrar politik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.