Svårt att göra rationella val?

DN:

Magkänslan är snabb och instinktiv – och den styr oss mer än vi kan tro. Därför har människor svårt att göra rationella val.

Jaså? Vad är beläggen för detta då?

BEROENDE PÅ HUR ett val formuleras ser alternativen olika bra ut. Människans förmåga att bortse från formuleringar och välja objektivt är mycket begränsad, visar en studie som publicerats i Science.

Tänk dig valet: du har femtio kronor – vill du behålla tjugo kronor eller förlora trettio? Ett sådan val kan tyckas meningslöst; alternativen är ju precis likvärdiga. Men hur valalternativen beskrivs har stort inflytande. Negativa och positiva ord påverkar värderingen av valet.

– Hur konsekvenserna beskrivs är väldigt viktigt, säger Lennart Sjöberg, professor emeritus i ekonomisk psykologi vid Handelshögskolan i Stockholm.

ORSAKEN TILL ATT en majoritet av alla personer beter sig irrationellt när de väljer är att hjärnan instinktivt värderar ner allt som har med något negativt att göra. Istället för två likvärdiga val ser personen därför ett bättre och ett sämre val. Detta – att beslutsfattaren gör sitt val baserat på subjektiva skäl – kallas rameffekt. Namnet kommer från insikten att hur en person värderar olika valalternativ beror på hans eller hennes referensram.

Men detta bevisar inte att människor har svårt för att göra rationella val. Om något verifierar detta att människor är fullt kapabla att göra rationella val.

Det spelar i slutändan ingen roll huruvida människor alldeles för snabbt låter sig luras eller övertygas av att ett alternativ är bättre än ett annat endast i kraft av hur det har formulerats, fast alternativen i verkligheten är lika bra. Poängen är att det är fullständigt rationellt att välja det som man själv, i enlighet med sina värderingar (”referensramen”), tycker verkar bäst.

Om människor för det mesta valde att systematiskt avstå från vad de själva upplever som något värdefullt, subjektivt eller objektivt sett, då hade kanske forskningsresultatet haft någon betydelse. För det vore verkligen irrationellt. (Man skulle faktiskt kunna argumentera för att det vore verket av en nihilistisk ”referensram”.) Men det är just detta folk i allmänhet inte gör. Inte om vi ska ta den här studien på allvar.

Det enda detta möjligen bevisar är att många människor borde vara mer vaksamma på hur de väljer. Att många människor borde tänka efter mer, innan de väljer och agerar. Och detta är något som alla människor är kapabla till att göra. Det är nämligen en akt av fri vilja. Att sedan alla inte utövar den, av olika skäl, är irrelevant.

Jag vet själv hur det är. Jag är, ibland, en ganska impulsiv människa. Men jag har via introspektion upptäckt att det är ganska lätt att ”ta ett steg” tillbaka och inse att man inte måste agera på sina impulser, att jag är fri att avstå från att ta ett snabbt och hastigt beslut baserat på magkänsla eller dylikt. Faktum är att de allra flesta av oss gör det dagligen.

Annonser

3 reaktioner på ”Svårt att göra rationella val?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s