Dags för profilering

Jag tycker att det numera är hög tid att börja köra med profilering vid flygplatserna. Varför ska alla tvingas genomgå en massa noggranna och bökiga undersökningar, när vi vet att praktiskt taget alla flygplanskapare och -bombare, är unga män med ett Mellanösternutseende? Det är extremt fel och orättvist.

Vi kör redan med profilering inom all annan polisiär verksamhet. När man exempelvis letar efter våldstäktsmän eller seriemördare. Då tar man reda på så mycket man kan om hur dessa i allmänhet beter sig, ser ut, tänker, osv. Sedan jagar man alla som passar beskrivningen. Ingen seriös människa säger: ”Men det vore ju fördomsfullt att anta att alla som är så och så, är pedofiler!” (eller vad det nu är fråga om). Man säger däremot att det vore oansvarigt och fel av polisen att börja trakassera folk som man har absolut ingen anledning att misstänka.

Detta sker inte bara inom brottsbekämpning. Försäkringsbolag har t ex högre premier för vissa grupper pga sannolikheten ser annorlunda ut. Det är en form av profilering. En del klagar på det, men de flesta inser att alternativet är värre. Nämligen att folk med låga risker tvingas ta del av andras högre. Dvs de inser att alternativet vore orättvist.

Och om några araber har problem med detta, då får de väl ta upp det sina terroristvänner. Nu kanske någon säger: ”Men jag har inga terroristvänner!” – ”Synd.” Men principen här är exakt densamma som för de ungdomar som får betala högre premier för deras trafikförsäkring. Om de har några problem med det, då får de ta upp det med deras jämnåriga vänner.

Profilering kommer inte att stoppa alla framtida attacker, och det kommer inte att få ett slut på den islamiska terrorismen. Men det skulle göra livet för många flygpassagerare mycket smidigare, bekvämare och säkrare.

Annonser

3 reaktioner på ”Dags för profilering

  1. Men är det ändå inte så att gamla gummor, hinduister och företagsledare lika ofta utför terrordåd som unga män som heter Mohammed? :P

  2. Nej, nej, nej och åter nej, det där går ju inte för sig. Vet du inte att muslimer är en offergrupp, offer för den globala strukturella rasismen? Regeringens utredare Masoud Kamali, och Aftonbladets ledarsida säger ju det och då måste det ju vara sant!(Och säger du emot Kamali är du inte bara rasist, du är torterare också).

    Det är ju helt i sin ordning att profilera män i jakten på våldsbrottslingar, särskilt då våldtäktsmän, eftersom att män är förtryckare, upprätthållare av de patriarkala strukturerna. Ja, faktum är ju att alla män måste ses som skyldiga till våldtäkt eftersom de är del i de patriarkala strukturer som ligger till grund för den företeelsen. Men muslimer (som ju givetvis inte är patriarkala och i den mån de är det beror det givetvis bara på Israels ockupationspolitik) är ju offer för globala rasistiska strukturer och därför måste vi förbjuda vanliga svenskar och andra ickemuslimer från att ta med sig handbagage trots att vi ju
    vet att de inte kommer att begå några terrordåd eller uhm jag menar självförsvarshandlingar mot amerikansk-israeliskt förtryck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.