Dålig kommunikation?

Jag vet inte hur många gånger jag får höra borgerliga politiker säga att anledningen till att de inte upplever större politiska framgångar i opinionsundersökningar och i valen än vad de gör, är att de inte är så bra på att få fram sitt budskap. Stämmer det verkligen? Och om det stämmer, vad betyder det då? Vad beror det på?

Som jag ser det beror det på att de allra flesta borgerliga politiker är, precis som deras politiska motståndare, otroligt okunniga inom det allra mesta. Inte minst inom ämnet nationalekonomi. (Jag säger otroligt eftersom man ju skulle kunna tro att de borde veta bättre om de nu är så övertygade om att ett mer kapitalistiskt samhälle är något värt att kämpa för.) Den borgerliga alliansen är nästan alltid oförmögen att leverera moraliska argument för kapitalismen. Men i vissa fall kan de inte ens leverera några ”värdeneutrala” ekonomiska argument för sin sak.

Det är väldigt sällsynt att se några pålästa politiker. I den mån de överhuvudtaget kan sägas vara ”pålästa” är det tyvärr nästan uteslutande i en massa felaktiga teorier (keynesianism och en massa neoklassiskt flum). Och är det inte dem så är det deras ”rådgivare” och ”chefsekonomer” (se moderaternas Anders Borg som ett exempel här).

Sverige har just nu vad som ser ut att vara en oväntat och ovanligt bra tillväxt. Men på grund av bristande kunskaper kan de borgerliga inte leverera några vettiga svar på hur detta kommer sig. Detta gör att socialdemokraterna kan ta åt sig äran för den ekonomiska utvecklingen. Och om de kan göra det, då kan det kosta de borgerliga röster i valet. (Allmänheten är ju knappast några experter i ämnet heller och lär därför inte kunna se igenom socialdemokraternas retorik.)

Det kan i detta samband tyckas märkligt att när jag ibland rekommenderar politiskt aktiva att läsa diverse böcker, då får jag istället höra föraktfulla och ifrågasättande kommentarer. De säger: ”Vad är vitsen med det där? Jag är ju redan övertygad om att kapitalismen är bäst!”

Det är denna anti-intellektualism som är orsaken till att de sällan blir mer pålästa och till att de, val efter val, bara levererar dåliga argument. Sedan undrar de efter valet, förbluffade, hur de inte lyckas ”nå ut med sitt budskap”. De verkar inte begripa att de kanske förlorar valen just eftersom de har lyckats nå ut sitt ”budskap”, dvs sina dåliga argument och förklaringar?

Annonser

4 reaktioner till “Dålig kommunikation?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s