”Obsession” – sanningen om kriget

”Feifvel” rekommenderade mig att se Obsession: What The War on Terror Is Really About. Jag har gjort det och jag tycker att den, överlag, är väldigt bra. Den är bra just eftersom den ger ett korrekt svar på frågan om vad detta krig handlar om.

Orsaken är inte, som vänstern säger, fattigdom. Orsaken är inte, som de neokonservativa säger, för lite demokrati. Orsaken är inte, som libertarianerna säger, amerikansk närvaro i Mellanöstern. Orsaken är inte, som ”experterna” i medierna säger, Israel. Orsaken är inte, som de kristna säger, för lite kristendom i Mellanöstern. Orsaken är islam.

Nej, islam har inte, som somliga säger, blivit ”kapad” av fanatikerna. Läs koranen så kommer ni att se att terroristerna har stöd för allt de gör. Det är de ”moderata” som är ”dåliga” muslimer; det är därför som de militanta inte har några moraliska problem med att döda dem. Observera hur det länge har pågått blodiga stridigheter mellan sunni- och shiamuslimer.

Denna dokumentär visar att det som driver dessa militanta muslimer är inte en kärlek till livet, utan en kärlek till döden. Dessa människor vill inte leva, de vill dö. Det är bland annat därför som de är så oerhört farliga. Hur ska man få mullorna på andra tankar om de inte räds döden? Hur ska du, om du fortfarande är så otroligt naiv att du tror på diplomatins förmåga att lösa våra problem i Mellanöstern, på rationella grunder övertyga en religiös fanatiker som tror att han garanterar sin plats i paradiset genom att göra sig själv till en martyr?

För en vanlig västerlänning är islamisternas kärlek till döden ett så irrationellt, för att inte säga omoraliskt, fenomen att de har svårt att ta det på allvar. Vem kan egentligen klandra dem?

Det är bland annat just därför som folk är villiga att köpa nästan vilken annan förklaring som helst än just sanningen. För visst verkar det, vid en första anblick, betydligt ”rimligare” att skylla på sådana saker som Israels påstådda orättvisor och förtryck av palestinierna, som ett tänkbart motiv för terrorism? Det är ingen ursäkt, så klart, men det blir ändå begripligare, på något sätt, för den vanliga (sekulära) västerlänningen än en så bisarr företeelse som en ”kärlek till döden”.

Vad göra? Sprid kännedom om denna dokumentär och om islam.

Annonser

3 reaktioner på ””Obsession” – sanningen om kriget

  1. […] Jag måste skriva en kort kommentar till ett blogginlägg om kriget mot terrorismen (eller egentligen ett blogginlägg om en film som handlar om detta krig) författat av Carl Svanberg. Han skriver: Orsaken är inte, som vänstern säger, fattigdom. Orsaken är inte, som de neokonservativa säger, för lite demokrati. Orsaken är inte, som libertarianerna säger, amerikansk närvaro i Mellanöstern. Orsaken är inte, som “experterna” i medierna säger, Israel. Orsaken är inte, som de kristna säger, för lite kristendom i Mellanöstern. Orsaken är islam. […]

  2. […] Jag följer Carl Svanbergs uppmaning och länkar till en film som bör ses av alla som söker en vidare förståelse för orsakerna till terrorismen. Carl skriver: Orsaken är inte, som vänstern säger, fattigdom. Orsaken är inte, som de neokonservativa säger, för lite demokrati. Orsaken är inte, som libertarianerna säger, amerikansk närvaro i Mellanöstern. Orsaken är inte, som “experterna” i medierna säger, Israel. Orsaken är inte, som de kristna säger, för lite kristendom i Mellanöstern. Orsaken är islam. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.