Nu vet jag vad jag inte ska rösta på!

Idag gick jag och min kompis Robert på bio för att se på Superman Returns. (En film som vi gillade och som jag kan rekommendera.) Men innan vi såg filmen, tog vi en kort runda i stan. Just nu pågår nämligen Helsingborgsfestivalen. Och som alltid dyker det upp en massa knäppskallar, religiösa fanatiker, scientologer upp för att göra reklam för sin verksamhet, locka till sig nya anhängare och medlemmar.

Denna gång såg vi dock något nytt, ett nytt parti. Partiet kallade sig för ”Enhet”. Vi såg en skylt där deras budskap staplades upp. Det såg roligt ut, så nu, efter bion, när jag kom hem besökte jag deras hemsida. Till mitt stora nöje fann jag en massa underhållande hippieflum. Låt mig citera lite:

Under 1900-talet har vi teknologiskt utvecklat vår materiella tillvaro så långt att vi nu riskerar att förgöra vår jord, vår enda överlevnadsresurs. Vi har använt oss av den rationella och intellektuella handlingskraften. Detta har skett på bekostnad av vår inre tillvaro, där glädje, frid och harmoni har sin plats.

Hela detta stycket består av minst tre motsägelser. Förnuftet är vårt grundläggande överlevnadsmedel, men här ignorerar man detta och antyder istället att förnuftet inte har någon betydelse alls. Jorden förser oss tydligen med allt vi behöver, utan någon som helst intellektuell ansträngning. Men fakta är att förnuftet är källan till allt välstånd, alla naturresurser. Vi skapar naturresurserna med hjälp av den kunskap och teknik som förnuftet har gjort möjligt. Men här antyds det istället att förnuftet är problemet, att det är på grund av att vi har använt oss av förnuftet för mycket som vi har fått en massa problem. Det antyds dessutom att förnuftet är oförenligt med en inre tillvaro med glädje, frid och harmoni. Ganska imponerande ;)

Fientligheten till förnuftet är ett genomgående budskap:

Under 2000-talet tror vi, inom Enhet, att samhället behöver utvecklas från ett intellektuellt tänkande till ett mer intuitivt tänkande med mer fokus på det inre livet.

Översättning: mindre rationellt tänkande, mer flum, tack!

Utgångspunkten för Enhet är att vi erkänner en vis och kärleksfull kraft som är alla människors gemensamma innersta kärna. Det finns många namn på den kraften, men vad vi än kallar den, så är det denna kraft vi människor kan använda oss av för att förbättra våra liv på alla plan.

Översättning: Vad fan ska man med förnuftet till??? All you need is love.

Allting utgör en enhet och detta helhetstänkande måste till eftersom det utgår från en kärleksfull attityd till människans behov och till den jord som hyser oss. En sådan attityd kommer ur insikten att vi alla är ömsesidigt beroende av varandra och att vi inte längre kan tillåta oss att agera utifrån kortsiktiga perspektiv där delar av helheten gynnas på andra delars bekostnad.

Översättning: Individen med hennes begär, vilja, behov, preferenser och intressen finns egentligen inte; ”delarna får därför inte tjäna sitt intresse på andra ”delars” bekostnad; istället ska delarna samverka för ”helhetens bästa”. Dvs allmännyttan före egennyttan, dvs kollektivism.

Lite mer flum ur Enhets visioner:

 • Ett räntefritt, spekulations- och inflationsfritt samhälle, som bygger på människans basbehov och där pengar enbart används som ett medel för utbyte av varor och tjänster.
 • Livspeng – i stället för olika bidrag – som betalas ut när människor av olika skäl inte deltar i det yrkesverksamma livet.
 • Ett samhälle som befrämjar mänskliga relationer, lokal sysselsättning, småskalighet och landets självförsörjning.
 • Meningsfull sysselsättning för alla, vilket gynnar både enskilda och samhället som helhet.
 • Att tjäna varandra med vårt arbete i stället för att tjäna på andras arbete.

Till råga på allt är de pretentiösa nog att skriva följande:

Om du för en stund sluter dina ögon och föreställer dig hur ett harmoniskt fungerande samhälle skulle se ut, utan att lägga in personliga värderingar om vad som verkar realistiskt möjligt, vad ser du då? Kan ovanstående visioner vara i linje med ditt drömsamhälle? Enhets vision är att skapa det samhälle som vi tror att alla innerst inne vill ha.

Sorry, jag går efter mitt förnuft. Är väl en sådan där motsträvig ”del” i ”helheten”…

2 reaktioner till “Nu vet jag vad jag inte ska rösta på!”

 1. ”Ett räntefritt, spekulations- och inflationsfritt samhälle, som bygger på människans basbehov och där pengar enbart används som ett medel för utbyte av varor och tjänster.”

  Det borde nästan vara olagligt att uttala sig om ekonomi om man förstår så lite av ämnet. Ränta är inte ett monetärt fenomen, det är något som vi har eftersom vi, ceteris paribus, hellre konsumerar nu än i framtiden. Och spekulation är en konsekvens av att vi inte är omniscienta. Hur man skulle kunna använda pengar på ett sätt som inte på något sätt är en konsekvens av att man kan använda dem för att köpa varor och tjänster, det får de gärna förklara. (Om man inte badar i pengarna då, men när gjorde du det senast?)
  Om man vill ha ett räntefritt och spekulationsfritt samhälle finns det ett effektivt sätt att uppnå det.

  Ett globalt kärnvapenkrig som utrotar hela mänskligheten. Peace, love and understanding!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s