Skillnaden mellan att vara okunnig och att vara omoralisk

Ibland är det inte lätt att veta skillnaden, men ibland säger folk precis rakt ut vad de menar och avser.

Vi har väldigt många politiker som är fullständigt illitterata när det kommer till ekonomiska frågor och som därför inte begriper att höga skatter, höga bidrag och höga minimumlöner tenderar att skapa resulterar i hög arbetslöshet. Dessa begriper än mindre att det är de ”svagaste” som drabbas värst, det vill säga de relativt sett dåligt utbildade. Vilket i många fall betyder väldigt många invandrare. (Även i de fall de har en bra utbildning, på grund av regleringar, inte kan bevisa detta, varför de t ex inte får jobba som läkare.) Men det betyder även väldigt många ungdomar. De begriper inte heller att arbetslösheten, och den otrygga arbetsmarknad som det resulterar i, inte gynnar någon i längden, inte ens de påstådda förmånstagarna, nämligen de som via facket har förhandlat fram höga löner.

Om de har gjort sig skyldiga till något moraliskt brott så är det bara deras totala ovilja att ta ämnet ekonomi seriöst och därför studera det. De förlitar sig bara på vad alla andra säger, på vad de har fått höra runt omkring sig av lobbygrupper som LO, eller på vad de har blivit indoktrinerade till att tro på i skolan. Men hur mycket vi än klandrar dem för allt detta, framstår de som moralens företrädare själva, i jämförelse med andra politiker som känner till allt detta – men som använder det som ett argument för att inte bara fortsätta med denna dåliga politik, utan för att till och med utöka omfattningen av den. För några dagar sedan rapporterade Marginal Revolution om ett par politiker som på fullaste allvar resonerade så här i New York Times:

In a shocking op-ed in the NYTimes two well known liberals, Michael Dukakis and Daniel Mitchell (a former price-control Czar), acknowledge that the minimum wage creates unemployment. Nevertheless, they are in favor of raising the minimum wage. Why? Because it will create even more unemployment among immigrants than among natives.

The mean-spirited, Machiavellian nature of their op-ed is chilling but I will give Dukakis and Mitchell this, their logic is impeccable. The minimum wage creates unemployment among the low-skilled. As a result, the minimum wage tends to create disproportionate unemployment among teenagers and young African Americans.

Similarly, since many immigrants have lower-skills than natives, Dukakis and Mitchell are correct that a well-enforced minimum wage will put immigrants out of work reducing the pull of the American economy to workers in foreign countries.

I wonder if the NYTimes would have printed an op-ed that advocated minimum wages as a way of creating unemployment among African Americans and raising white wages?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.