Det onda är impotent

DN:

Den islamistiske prästen Omar Bakri Mohammed, som blivit av med sitt uppehållstillstånd i Storbritannien efter att ha prisat terrordåd mot väst, vill evakueras i säkerhet från Libanon med ett brittiskt örlogsfartyg.

Den 48-årige Bakri hade fått politisk asyl 1985 som oppositionell mot diktaturen i hans hemland Syrien. Under sina tjugo år i London blev han känd som Tottenhamajatollan med hatfyllda predikningar mot västvärlden.

Bakri förklarade att hans rörelse var Bin Ladins ögon och öron. Han kallade terrordåden i USA den 11 september för storartade. Bombdåden i London i juli ansåg han var det brittiska folkets eget fel eftersom det inte ansträngt sig tillräckligt för att stoppa sin regerings illdåd i Afghanistan. Han förklarade också att han inte tänkte anmäla självmordsbombare till polisen och att premiärminister Tony Blair borde dödas.

Men efter bombattentaten i London drog den brittiska regeringen in hans uppehållstillstånd med motiveringen att han inte främjade det allmännas bästa. Sedan förra sommaren har han bott i Libanon.

Det kan ju tyckas otroligt fräckt av den här islamisten att komma med sådana här anspråk. Det kan tyckas otroligt naivt av honom att han skulle kunna komma undan med det. Men egentligen är det inte alls konstigt.

Detta är sannerligen ett utslag av dubbelmoral. Men varför tror sig somliga, som t ex den här fanatikern, att dubbelmoral behövs? Därför att deras egen moral är självdestruktiv. Islam står nämligen för ohämmad altruism. Det är detta som ligger bakom den dödskultur och dödsdyrkan som föreligger i de muslimska länderna i Mellanöstern. Det är uppenbart att denna moral är opraktisk – om man vill leva. Därför är integritet omöjligt för altruister.

Hur kan då Mohammed här tro att han ska komma undan med detta? Därför att han förväntar sig det som de onda alltid förväntar sig för att de ska kunna komma undan; att de goda ger efter för hans synder; att de goda kompromissar. Med tanke på att det finns alldeles för mycket altruism i den västerländska kulturen, är det inte ett dugg naivt av honom att tro att han har en chans här. Det är ju trots allt samma överdos av altruism, eller avsaknad av egoism, som ligger bakom västvärldens ovilja att fullt ut försvara sig mot sådana här bestar till att börja med. Det är samma överdos som ligger bakom västvärldens ständiga fördömande av Israel, som enligt den kristna ”vänd andra kinden till”-doktrinen, istället förväntas att offra sig för sina fiender.

Det onda är impotent; det kan inte klara sig utan det godas hjälp och medgivande. Deras främsta vapen är de godas altruism och därmed deras vilja att kompromissa, att ge efter, att visa på nåd. Dagens tillstånd är verkligen, som Ayn Rand säger, ett resultat av en moralisk kris. Och inget annat än en upptäckt av en rationell filosofi – objektivismen – med en rationell etik kan, i slutändan, rädda oss.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.