Menar de det?

Man ska inte dra förhastade slutsatser av vad folk säger. Givet denna sanninge, hur ska man då ta till sig centerpartiets uttalande om Irans/Hizbollahs krig mot Israel?

Centerpartiet anser båda parterna bör iaktta återhållsamhet och avstå från våldet. Israel måste ut från Libanon samtidigt som Hizbollah måste lägga ner vapnen och återlämna den israeliska gisslan.

Parterna bör så snart som möjligt återgå till förhandlingsbordet, respektera upprättade avtal och påbörja samtal med varandra.

EU ska ta ett större ansvar i konflikten. EU bör gemensamt och tydligt markera för Israel att de gått för långt och att deras handlande bryter mot folkrätten då de breda bombräderna i hög utsträckning drabbar civila.

EU bör ta initiativ till att starta förhandlingar mellan parterna. När vare sig FN eller USA visar tillräcklig handlingskraft måste EU gå före och ta initiativ för att minska våldet.

Observa att vad som sägs här är så rysligt stereotypiskt att det nästan känns overkligt. Jag kan inte ta det på allvar. Jag tror inte att detta är något centerpartiet säger av övertygelse. När jag läser detta får jag snarare intrycket av de bara säger det eftersom de känner att de måste säga något. Vad som helst.

Men de vill inte vara kontroversiella. Inte i denna fråga. Det är enkelt att följa strömmen och upprepa det som alla andra säger. Då behöver man inte vara rädd för att bli ifrågasatt. Då behöver man inte visa på att man verkligen drivs av en genuin övertygelse om att man har rätt.

För att våga vara kontroversiell måste man ha egna tankar och övertygelser om ett ämne. Om man inte verkligen vet varför man tycker det man tycker, då kan man inte heller fullt ut i det offentliga stå för sina åsikter. Försök, offentligt, ta ställning för något som ni vet är kontroversiellt, utan att först göra er förundersökning i ämnet, och se hur länge ni kan stå emot alla argument och utskällningar som väntar er.

Centerpartiet är, uppenbarligen, inte ett parti som är rädd för att ifrågasätta politiskt korrekta självklarheter. Se bara på deras förslag för att ta itu med ungdomsarbetslösheten. Trots hot och attacker från ”osynliga partiet”, och massiv kritik från LO, har de inte vikit sig en tum. Vad är skillnaden? Detta är en till synes genuin övertygelse från centerpartiets sida. Detta är en övertygelse baserat noggrannt logiskt övervägande och fakta.

Därför tror jag inte att centerpartiet verkligen menar detta när de säger det. Och därför tycker jag inte att man ska klandra dem alldeles för hårt för detta uttalande. Det är bekvämt. Det är fegt. Det är fel i sak. Men det är inte tillräckligt för att antyda att centerpartiet verkligen ser på Israel och terroristerna som moraliskt ekvivalenta parter, eller att de verkligen tror att förhandlingar med terrorister kan eller kommer att fungera, eller att Hizbollah har några legitima krav att komma med, etc.

Vi får inte glömma bort att det finns modiga centerpartister som däremot har gjort sin hemläxa och som därför vågar sticka ut med sina övertygelser. CUF:s ordförande Fredrik Federley gjorde det nyligen och för detta förtjänar han verkligen beröm.

Annonser

2 reaktioner till “Menar de det?”

  1. Jag såg en debattartikel i Expressen häromdagen, där några ledande centerpartister tog avstånd från Fredricks tidigare artikel. Fy fan! (Fredrick borde kanske överväga att lämna centerpartiet.)

  2. I dagens HD var det en stor insändare från någon centerpartist som tydligt tog ställning i konflikten emot Israel. Inte bra. De kanske menar det trots allt? :(

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s