Altruism och sex

Sex är något av det mest egoistiska som finns. När man har sex har man inte det, i första hand, för sin partners njutning. Man har det för sin egen. Men det finns naturligtvis inget motsattsförhållande mellan din och din partners njutning.

Man kan inte njuta av sex om man börjar behandla det som en altruistisk akt, som en välgörenhetsakt, som en uppoffring för sin partner. Man kan inte heller njuta av sex om man går med på att av altruistiska överväganden ligga med folk som man inte attraheras av eller som man kanske till och med föraktar som människor.

Naturligtvis vill man att sin partner också ska njuta. Vem vill inte det? Vem vill ha sex med folk som inte får ut något av det? Vem vill ha sex med folk som endast går med på det eftersom de tycker synd om dig, för att hon finner dig otroligt ful och osexig? Alla rationella män och kvinnor vill vara ett sexobjekt för sin älskare, dvs ett objekt för begär och njutning.

Sexologen Helena Cewers, som idag intervjuas i SvD, observerar hur ”jämställdheten” inom sex resulterar just i att folks sexlust försvinner. Och problemet är just att det är för lite egoism i sängen.

…en trend i tiden, enligt Helena Cewers, är att man är väldigt uppmärksam på att ge sin partner orgasm.
– Det är en vacker tanke, men den kan vara lustdödande. Om han gör allting tekniskt rätt, men hon har svårt att slappna av och koncentrera sig på sin egen njutning kan det gå snett ändå. Man måste våga vara lite egoistisk i själva akten. Man ska njuta för sin egen skull. Man vill inte ligga med en barmhärtig samarit. Det kan bli lite trist…

Så sant. Altruistisk sex är inte sexigt och fungerar inte.

Annonser

2 reaktioner på ”Altruism och sex

  1. Kan bara hålla med. Dessutom tycker jag att objektivism är som roligast när det handlar om social interaktion i allmänhet snarare än när det gäller ekonomi och andra vanligare frågor.

  2. Inte för att jag är världens främsta expert på sex, men om jag ligger med någon jag gillar, utgår jag från premissen att njutningen är delad och grubblar inte särskilt mycket över den saken under själva akten. ;-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s