Om ”konsten” att evadera

Vår socialdemokratiska regering har, när det kommer till arbetslösheten, intagit en Bagdad Bobiansk inställning till problemet: låtsas som ingenting. När inte det fungerar? Ljug, ljug och ljug. Det finns otaliga exempel på det i debatten.

Socialdemokraterna påstår att tillväxten i Sverige är högst i Europa. De påstår samtidigt att arbetslösheten är lägst i Europa. Det är inte undra på att Göran Persson avfärdade arbetslösheten som en fråga inför valet i höst – som om problemet inte ens existerade. De påstår därför att det går bra för Sverige och att inga reformer av något slag, i synnerhet inga nedskärningar i den offentliga sektorn, är motiverade. Med tanke på hur verkligheten ser ut är det inte undra på att Olof Palme brukade säga att ”Verkligheten är vår värsta fiende”. För tar man hänsyn till Sveriges terms of trade så har vår tillväxt genomfört med EU-15 varit sämre, inte bättre, under åren 1995-2003 (se här). Och även vi bara studerar den öppna arbetslösheten så är den sedan länge lägre i många andra EU-länder som Storbritannien, Irland, Danmark, Cypern, Luxemburg, Nederländerna, Österrike och Slovenien (se här).

Sedan finns det förstås de socialdemokrater som gärna pekar på vår relativt höga sysselsättningsgrad (andelen av alla mellan 16-64 som har ett jobb) som ett skäl för att säga att Sverige ligger bra till. Men den statistiken är ointressant och missvisande av åtminstone tre skäl. För det första räknas sjukskrivna in i sysselsättningsstatistiken, detta trots att de faktiskt inte jobbar (och dessa utgör ungefär 5% av den arbetsföra befolkningen; varav en betydande del är det eftersom deras a-kassa har blivit utförsäkrad). Detta gör jämförelserna svåra till att börja med. För det andra har en stor del av den ökade sysselsättningen sedan 1997 varit ett resultat av de ökade sjukskrivningarna. Tar man hänsyn till detta har sysselsättningen i själva verket knappt ökat sedan mitten av 1990-talet, vilket betyder att sysselsättningen knappt har ökat sedan krisåren, vilket betyder att sysselsättningen är ungefär lika hög som någon gång i mitten av 1970-talet. Och då ska vi komma ihåg att vi är mitt i en högkonjunktur. Det finns, utöver detta, en tredje faktor som gör den relativt sett höga sysselsättningsgraden ännu mindre intressant, närmare bestämt det faktum att arbetskraften i Sverige har blivit mindre på sistone. När den blir mindre är det ju inte undra på att sysselsättningsgraden ökar till följd. Men det är inte bara det att arbetskraften har minskat i Sverige, den har faktiskt minskat mest i hela EU-15.

Det är mycket man måste blunda för när man är socialdemokrat. Men om detta inte vore fasansfullt nog vill jag avsluta med att ännu ett exempel. Nyligen kom det en ny arbetskraftsundersökning från SCB. Enligt den har inte bara den absoluta sysselsättningen minskat sedan förra året, även sysselsättningsgraden har minskat (se här). Naturligtvis har det resulterat i att fler är arbetslösa och att fler är i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Ungdomsarbetslösheten är numera till och med högre än i Frankrike. Vad är socialdemokraternas reaktion? Låt oss se vad arbetsmarknadsminister Hans Karlsson svarade: ”- Vi ser en stadigt minskande arbetslöshet och en ökande sysselsättning. Antalet lediga jobb fortsätter att öka kraftigt, den utvecklingen är nu bättre än under de senaste fyra åren.” (Näringsliv24). Ljug, ljug och ljug!

Det verkar som om socialdemokraterna sätter alla sina förhoppningar på att vinna höstens val genom en så kallad Stor lögn: ljug stort och upprepa lögnen tillräckligt ofta, så kommer folk att till slut tro på det. När man har hamnat i den återvändsgränd man är dömd att sluta upp vid i sin irrationella strid med fienden, dvs ”verkligheten”, är detta en naturlig reaktion. Förhoppningsvis kommer en tillräckligt stor del av allmänheten att se igenom denna Stora lögn för vad den är.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s